header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
13.06.2021. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas

 

 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Otvoreno pismo nadležnim Ministrima - Povodom strategije klimatskih promena i Prostornog plana Republike Srbije
07.05.2021.

Organizacije CEKOR i KORS sa velikom zabrinutošću prate razvoj Prostornog plana Republike Srbije i nacionalne strategije klimatskih promena gde smo uočili posle pažljivog razmatranja da oba dokumenta (od izuzetnog strateškog značaja za razvoj Republike Srbije) u sledećih 50 godina predviđaju dramatično povećanje proizvodnih kapaciteta u proizvodnji uglja ( lignita) i to za gotovo 30 posto ( na 48 miliona tona -po predlogu Prostornog plana Republike Srbije), kao i predviđanje povećanja broja i kapaciteta ugljenih termo centrala ( Kostolac B3, Kolubara B, Nikola Tesla B3, Kovin ). Ovakav plan će dovesti da Srbija zaključa svoj budući razvoj u visoko-karbonski pravac razvoja što nije u skladu sa Pariskim sporazumom, a usput će izložiti građane nasukanim troškovima, jer u oba dokumenta nisu uzela u obzir  direktna i indirektna davanja za zagađenje a takođe i buduće takse na CO2 koje su juče dostigle 50 EUR po toni CO2, zbog čega će samo za ovu taksu morati da se odvaja 2 milijarde EUR godišnje što će uništiti socijalnu stabilnost, povećati nezaposlenost, te takođe uništiti konkurentnost srpske privrede.

Ovim pismom upozoravamo javnost da ni klimatska strategija niti Prostorni plan Republike Srbije nisu urađeni u skladu sa alarmantnim galopom klimatskih promena i nisu urađeni scenariji DEKARBONIZACIJE Srbije do 2040 odnosno 2050. Srbija ima dovoljno tehničkog potencijala da uz velike nove hidrocentrale ( posebno velike reverzibilne hidrocentrale na Dunavu, Bistrici) iskorišćenja vetro i solarne energije, biomase ( kako u centralnim grejanjima tako i u ulozi proizvodnje struje) i upotrebe geotermalnih izvora podmiri svoje energetske potrebe.

Ovim otvorenim pismom vas pozivamo da povučete oba ova dokumenta i da pristupite hitnoj ponovnoj  izradi oba dokumenta  kako bi se omogućila izrada ALTERNATIVNOG ENERGETSKOG SCENARIJA KOJI ĆE ISPUNITI OBAVEZE koje proističu iz evropskih i globalnih obaveza Srbije ali i moralne i ustavne obaveze svih građana Srbije da štite svoju i globalnu životnu sredinu i dovesti do prelaska na elektro energetiku BEZ UPOTREBE UGLJA DO 2040 GODINE. Srbija to može, a to je daleko i finansijski ali i društveno prihvatljivije i  isplativije.

Sve ovo pokazuje da je vreme da pokažete inicijativu i rodoljublje i da svojim autoritetom zahtevate da se ovi dokumenti prerade i u njih uvede klimatski odgovorna i jedino moguća energetska politika.

S poštovanjem,

Zvezdan Kalmar, Koalicija za održivo rudarstvo  0605523191

Nataša Đereg, Centar za ekologiju i održivi razvoj 

 

Preuzmite OTVORENO PISMO: OVDE

                                                                       

 

 

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime