header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.10.2023. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Publikacije
Stvarna energetska stabilnost nam je ispred nosa
18.12.2007.

Nevladine organizacije ukazuju na stvarnu energetsku stabilnost dok se ministri u Jugoistočnoj Evropi zalažu za fosilna goriva i nuklearke

Zajedničko saopštenje, 19. Decembar 2007

Nevladine organizacije ukazuju na stvarnu energetsku stabilnost dok se ministri u Jugoistočnoj Evropi zalažu za fosilna goriva i nuklearke

Beograd, Srbija- "Stvarna energetska stabilnost nam je ispred nosa"[1], kompilacija studija slučaja projekata obnovljivih izvora energije, je publikovana danas od strane South East Europe Development Watch (SEEDW). [2] Publikacija ističe potencijale za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u regionu i u potpunom kontrastu je u odnosu na jučerašnji sastanak ministara energetike iz SEE regiona u Beogradu, gde su obnovljivi izvori energije bili očito izostavljeni.
Ministri su juče usvojili indikativnu listu prioritetnih projekata u energetskom sektoru [3] koja se odlikuje raznolikim nizom elektrana na ugalj i velikim hidroenergetskim projektima, koji ugrožavaju neka od najlepših i prirodno vrednih staništa u regionu. Nijedan projekat obnovljivih izvora energije nije uključen u ovu listu.
Analizirajući vrednosti solarnih, geotermalnih, projekata biomase, malih hidroelektrana i energije vetra u Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji i Srbiji, pomenuti primeri u SEEDW publikaciji imaju za cilj da ohrabre investitore i vlade u pojedinim zemljama da pomere obnovljive energije na vrh svojih prioriteta umesto da ih gledaju kao marginalne izvore energije.
Ionut Apostol iz rumunske organizacije TERRA Mileniul III, kaže: "Oni koji donose odluke u našem regionu kucaju na pogrešna vrata energetske bezbednosti. Njihova vizija budućnosti zavisne od fosilnih goriva i nuklearne energije samo povećava našu zavisnost od sve skupljih goriva iz udaljenih i često nepredvidljivih zemalja. Nisu više 1950-te. Proizvodnja velikih količina energije nije dovoljna- to se mora uraditi bez destabilizacije klime i bez rizika po ljudsko zdravlje."

Ana Colovic iz Eco-Sense, Makedonija, je dodala: "Kao što naši primeri pokazuju, Jugoistočna Evropa ima izvrsne potencijale za obnovljive izvore energije, ali vlade i investitori moraju doneti strateški program. Da se samo toliko vremena i novca potrošilo na obnovljive energije i energetsku efikasnost koliko se potrošilo na promovisanje nuklearki Belene i Cernavoda kao i drugih fosilnih projekata u regionu, naša budućnost bi izgledala mnogo svetlija."Za više informacija, kontaktirati:
Ionut Apostol,
TERRA Mileniul III, Romania
ionut@bankwatch.org
tel: +4 021 314 12 27
mobile +40726155022


Zabeleške za urednike:

1. "Stvarna energetska stabilnost nam je ispred nosa" je dostupna na http://bankwatch.org/documents/real_energy_security.pdf
Štampani primerak može da se naruči od Ionut Apostol - ionut@bankwatch.org

2. South East Europe Development Watch (SEEDW) - prethodno znan kao Stability Pact Watch - je koalicija ekoloških nevladinih organizacija koje vrše monitoring i kampanje oko investicija međunarodnih finansijskih institucija (IFIs) i Evropske Unije (EU). SEEDW je projekat u okviru CEE Bankwatch Network i njegovi članovi su: For The Earth (Bugarska); Terra Milleniul III (Rumunija); Eco-Sense (Makedonija); CEKOR (Srbija) i Green Action (Htvatska).

3. Lista može da se dobije na http://www.stabilitypact.org/wt2/029-PriorityProjects.pdf

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime