header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
25.09.2022. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
EBRD razočarao
08.12.2014.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je svoj stav o slučaju Milana Simića iz sela Radljeva, opština Ub, kojeg u sporu sa ovom međunarodnom bankom zastupa Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR.

http://www.ebrd.com/cs/Satellite?c=Content&cid=1395241360073&pagename=EBRD%2FContent%2FDownloadDocument 

Evropska banka je pozivajući se na zastaru slučaja odbila da isplati odštetu Milanu Simiću u vrednosti od oko 10.000 evra za štetu nanetu tokom eksproprijacije njegove zemlje u procesu realizacije otvorenog ugljenokopa Tamnava Zapad. Naime, EBRD je kao sufinansijer otvaranja kopa bio u obavezi da kontroliše realizaciju i ispunjavanje svojih vlastitih standarda.

Kao što je javnosti poznato, proces ekspoprijacije u Kolubarskom regionu je bio praćen brojnim optužbama za kriminal zbog astronomskih iznosa koji su uticajni pojedinci dobijali za svoje nekretnine. Tužna istina o značajnim broju ljudi koji su dobili niža sredstva od standardima predviđenih nije se čula.

Zato je Cekor pokušao da zatraži ispravljanje nepravde prema jednom od tih primera. Tužno je što se EBRD odlučio da na osnovu zastare odbije argumentovano potraživanje Milana Simića.

Cekor smatra da evropske institucije treba da bolje promovišu evropske vrednosti u svojim aktivnostima u Srbiji, jer se inače stiče utisak da ih zanima samo profit i društveni uticaj, a da nisu spremne da daju dovoljan doprinos u otklanjanju šteta koje se građanima vrše u projektima koje nestručno i nesavesno vode njihovi klijenti u Srbiji.

Smatramo da je nehumano ostavljati ljude poput Simića i drugih da neeksproprisani ili delimično eksproprisani žive bez redovnog snabdevanja vodom, sa nečistim vazduhom i vibracijama na 200 metara od ugljenokopa. Zalažemo se za pravičnu nadoknadu žiteljima kojima širenje rudarskih kopova uništava infrastrukturu, kvalitet života, zdravlje i životne šanse. Smatramo da EPS treba da sprovede sve standarde na koje se obavezuje ugovorima sa EBRD, a ne da uz blagoslov društvene elite sa svojim firmama-ćerkama izbegava izvršenje obaveza.

S obzirom da će žalbeno telo EBRD analizirati i da li je u postupku raseljavanja bilo kršenja standarda EBRD, verujemo da ima nade da se ovakvi slučajevi oštećivanja domaćih građana od strane energetskih giganata u Srbiji ne ponavljaju, barem ne dok su finansirani od strane međunarodnih javnih finansijskih institucija.

Preuzmite dokument: Saopštenje za javnost - EBRD razočarao

 

 

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime