header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
16.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
NVO dostavile preko 16.000 potpisa za čistiju energetsku budućnost
19.10.2015.

(Tirana, Albanija, 16.10.2015.) Grupa nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope dostavila je preko 16.000 potpisa Miguelu Ariasu Cañeteu, EU komesaru za energiju i klimatske promene i kopredsedavajućem Veća ministara Energetske zajednice danas tokom sastanka ovoga tela u Tirani u Albaniji. Regionalna peticija bazirala se na tri zahteva: na povećavanju energetske efikasnosti u domaćinstvima, na eliminaciji korupcije iz energetskog sektora i na usvajanju EU ciljeva vezanih za klimatske promene. Peticiju je potpisalo 16.250 građana i građanki iz država Jugoistočne Evrope [1] koje su članice Energetske zajednice.

Peticija je predata komesaru za energetiku na dan kada je Ministarsko veće odobrilo "Mapu puta o budućnosti Energetske zajednice". Mapa puta uključuje planove za usvajanje dodatnih zakona vezanih za životnu sredinu i javne nabavke i poboljšanje kontrole državne pomoći. Ove mere su ključne za eliminaciju slabih ekoloških standarda koji su deo svakodnevnog života građana i građanki država članica Energetske zajednice, u poređenju sa onima u Evropskoj uniji, kao i za zaustavljanje trenda trošenja javnog novca na podršku zagađujućim izvorima energije. Ipak, usvojeni dokument ne otkriva mnogo detalja kako će se ovi planovi ostvariti i ne obavezuje se na preko potrebno ojačavanje postojećeg mehanizma primene pravila Energetske zajednice.

"Samo u okviru jedne godine, zagađenje vazduha na Kosovu rezultovalo je sa 835 preuranjenih smrti, 600 prijema u bolnicama i 11.600 poseta hitnoj pomoći. [2] Ako su ovo rezultati korištenja uglja, da li vredi podržavati ovakve projekte u budućnosti?", upitao je Kushtrim Kaloshi iz kosovske organizacije civilnog društva Advocacy and Training Resource Center (ATRC).

Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS iz Crne Gore, gde se planira izgradnja još jedne jedinice lignitske termoelektrane Pljevlja sa kapacitetom od 254 MW, naglašava važnost dugoročnih politika. "Kratkovidno i neodgovorno donošenje odluka već ostavlja nepovratne posledice na živote miliona ljudi koji žive u ovom delu Evrope. Ugalj ne zagađuje samo vazduh koji udišemo i tlo na kojem uzgajamo hranu kojom hranimo svoje porodice, nego i duboko korumpira budućnost naše dece, ostavljajući ih da se nose sa teškim ekonomskim, socijalnim i ekološkim posledicama u sutrašnjici."

Dok Albanija okončava svoje predsedavanje Energetskom zajednicom, a Bosna i Hercegovina započinje, Ermelinda Mahmutaj iz albanske organizacije civilnog društva EDEN ističe da će se zagovaranje zahteva iz peticije nastaviti. "Trenutne politike država Jugoistočne Evrope samo površno održavaju EU put vezan za energiju i klimatske promene. Zbog toga ćemo nastaviti dalje sa svojim zagovaračkim aktivnostima, jer je ispunjavanje ovih zahteva moguće ukoliko postoji politička volja, ali i uz pomoć brojnih alternativnih izvora energije koje naš region poseduje."

Preuzmite dokument:NVO dostavile preko 16.000 potpisa za čistiju energetsku budućnost - saopštenje za javnost

 

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime