header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.10.2023. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Publikacije
RECIKLAŽA ISKORIŠĆENIH MOTORNIH VOZILA
28.10.2017.

ZAŠTO JE RECIKLIRANJE VAŽNO?

Recikliranje donosi kako ekonomske dobiti, tako i dobit u smanjenju zagađenja. Upotrebom reciklanata štede se prirodni resursi i štedi energija. Reciklaža stvara manje zagađenja vazduha i vode nego primarna proizvodnja sirovina. Recikliranjem se štedi prostor za deponovanje, stvaraju se nova radna mesta u preduzećima koja se bave prikupljanjem, proizvodnjom i distribucijom sekundarnih sirovina, štede se novci i čuvaju biljna i životinjska staništa.

Analiza ekonomskih potencijala tržišta iskorišćenih automobila u Srbiji zahtevan je zadatak u kojem je neophodno istražiti međuzavisnost delovanja tržišnih činilaca na oblikovanje potražnje i ponude sistema reciklaže iskorišćenih motornih vozila (End-of-Life Vehicle, u daljem tekstu ELV) u Republici Srbiji. Ali, pored neophodne analize tržišta ponude i tržišta nabavke reciklaže ELV u Srbiji, moramo ispitati i isplativost poslovanja i optimalno funkcionisanje reciklaže, zatim proceniti ekonomski potencijal sistema reciklaže ELV i proceniti neophodne investicije u ovaj sektor. Kako bismo odgovorili na ovako obiman zadatak, neophodna su uprošćavanja i aproksimacije, kao i oslanjanje na velik broj domaćih istraživačih radova, ali velikog broja radova zemalja Evropske Unije i drugih ekonomski razvijenih država.

Autor istraživanja:

dipl. ing. Duško Medić, Centar za održive zajednice

Izdavač: CEKOR

Za izdavača: Nataša Đereg

Subotica, 2017.

Preuzmite publikaciju: RECIKLAŽA ISKORIŠĆENIH MOTORNIH VOZILA

Istraživanje je rađeno kao deo aktivnosti koje CEKOR sprovodi u okviru institucionalnog granta koji se finansira sredstvima CSOnnect programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Objavljivanje ove publikacije omogućeno je sredstvima CSOnnect programa. Stavovi izrečeniu publikaciji pripadaju isključivo autoru i njegovim saradnicima i ne predstavlja nužno zvaničan stav donatora.


 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime