header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
12.04.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
„Ka boljoj implementaciji Strateške procene uticaja na životnu sredinu“ - OKRUGLI STO
18.04.2018.

U ČETVRTAK, 26. 04. 2018.  OD 11 DO 13.30 ČASOVA

Adresa: NDNV  - Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I , Novi Sad

Pozivamo Vas na okrugli sto “Ka boljoj implementaciji Strateške procene uticaja na životnu sredinu” koji organizuje udruženje CEKOR- Centar za ekologiju i održivi razvoj iz Subotice u saradnji sa udruženjem Inženjeri zaštite životne sredine iz Novog Sada.

Molimo Vas da potvrdite svoje učešće na mail nadjereg@gmail.com.

Strateška procena uticaja razvojnih i drugih planova i programa na životnu sredinu je proces identifikacije budućih posledica i uticaja predloženih strategija, planova i programa kako bi se osiguralo da se u odlučivanju na strateškim nivoima primene principi održivog razvoja, te integrišu pitanja zaštite životne sredine sa društvenim i ekonomskim pitanjima.

Od donošenja Zakona o strateškoj proceni uticaja 2004. godine još uvek je slabo i problematično njegovo sprovođenje. Iako je izmenama i dopunama zakona iz 2010. godine bilo propisano da će Ministar nadležan za poslove zaštite životne sredine, bliže utvrditi liste planova i programa za koje je obavezna strateška procena uticaja na životnu sredinu i liste planova i programa za koje se može zahtevati strateška procena uticaja na životnu sredinu, ta lista još uvek ne postoji, pa tako zakon može i da se ne primenjuje i gde bi inače morao.

Šta Srbiju čeka u pogledu izmene ovog zakona i drugih povezanih zakona? Šta su uočeni nedostaci ili nedumice u okviru samog postupka sprovođenja Zakona o strateškoj proceni uticaja ili sadržaja; koji su saveti i kako da postignemo bolju primenu zakona tj. SEA Direktive-  Strategic Environmental Assessment (SEA) Directive 2001/42/EC i Protokola o Strateškoj proceni uticaja u okviru ESPOO Konvencije?

To su sve pitanja o kojima želimo da razgovaramo i uključimo što više učesnika u ovaj proces , te Vas najlepše molimo da dođete i date svoj doprinos razgovoru gde su pozvani : Državni organi nadležni za pripremu Plana i programa (urbanizam), Državni organi nadležni za poslove zaštite životne sredine, Eksperti koji izrađuju Izveštaj o SPU, Javnost: zainteresovani organi (JP,JKP) nevladine organizacije, univerziteti, stručnjaci (uključujući i zaštićena područja).

Molimo Vas da potvrdite svoje učešće na mail nadjereg@gmail.com.

Preuzmite:

1. Pozivno pismo - OKRUGLI STO „Ka boljoj implementaciji Strateške procene uticaja na životnu sredinu“

2. Agenda dogadjaja

Okrugli sto se realizuje uz podršku sub-grant projekta CO-SEED (Civil Society Acts for Environmentally Sound Socio-Economic Development koji je finansiran od strane EU i programa CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira ga Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA)

 

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime