header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
30.09.2023. Subota

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Publikacije
STAVOVI GRAĐANA O USLOVIMA ŽIVOTA U NASELJU KLIČEVAC
27.04.2018.

Organizacija civilnog društva CEKOR – Centar za ekologiju i održivi razvoj u saradnji sa lokalnom organizacijom civilnog društva Kličevački idol, organizovala je sprovođenje anketnog istraživanja s ciljem da se čuju mišljenja i stavovi građana o problemima i teškoćama svakodnevnog života u naselju, o aktivnostima koje bi mogle pomoći da se uslovi života unaprede, kao i o budućnosti naselja i razvojnim perspektivama.

Naselje Kličevac se nalazi na putu Požarevac – Veliko Gradište, u Braničevskom okrugu. Administrativno pripada opštini/gradu Požarevcu. U Srednjem veku Kličevac je bio metoh manastira Tisman i Vodica koga je manastirima darivao knez Lazar Hrebeljanović. Javni objekti (zgrada mesne zajednice, osnovna škola, crkva) izgrađeni su krajem 19. i početkom 20. veka, što ukazuje i na dugo trajanje organizovanog života u naselju i na njegov regionalni značaj. Dom kulture izgrađen je neposredno posle Drugog svetskog rata, a zgrada ambulante 1980. godine. U centru sela nalazi se spomenik vojvode Milenka Stojkovića. Spomenik su podigli maja 1924. godine građani varošice Kličevac. Pored ovog, postoji i Spomenik izginulim borcima, isped Doma kulture, podignut 7. jula 1957. godine. Izgradnja škole krajem 19. veka ukazuje da je naselje Kličevac bilo prosperitetno i sa relativno dobrim uslovima za život u ondašnjim okolnostima.

Od šezdesetih godina 20. veka, broj stanovnika i domaćinstava u naselju se neprekidno smanjuje. Intenzitet opadanja broja stanovnika u Kličevcu veći je od prosečnih vrednosti za ostala naselja ruralnog tipa u opštini Požarevac. Žitelji naselja su suočeni sa negativnim uticajima koje na životnu sredinu proizvode pogoni za vađenje i preradu lignita u električnu energiju u Kostolačkom ugljenom basenu. Do sada nije bilo sistematskog istraživanja stavova i mišljenja građana o uslovima života u naselju i o njihovom viđenju kako se uslovi života mogu poboljšati i na taj način obezbediti bolja perspektiva razvoja i budućnosti ovog naselja.

Dr Ksenija Petovar, sociolog Profesor (u penziji) Arhitektonskog i Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Preuzmite publikaciju: STAVOVI GRAĐANA O USLOVIMA ŽIVOTA U NASELJU KLIČEVAC

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime