header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.10.2023. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Publikacije
POGLAVLJE 27 U SRBIJI: IZVEŠTAJ O (NE)NAPRETKU
16.05.2018.

Izveštaj Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku je peti godišnji izveštaj Koalicije 27 koji prati objavu godišnjeg izveštaja Evropske komisije. S obzirom na to da je došlo do promene dinamike u izveštavanju Evropske komisije, Koalicija 27 je 2017. godine objavila izveštaj u kraćoj formi pod nazivom Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi. Izveštaj o (ne)napretku uz više detalja obrađuje teme iz perioda obuhvaćenog pređašnjim izveštajem, uz dodatak novina koje su se dogodile zaključno sa februarom 2018. godine.

Izvestaj preuzmite ovde: 1.SRPSKA VERZIJA, 2. ENGLESKA VERZIJA

Najznačajnija promena tokom prethodnog perioda je formiranje Ministarstva zaštite životne sredine. Osnivanje Ministarstva konačno je stvorilo uslove da zaštita životne sredine prestane da bude u drugom planu u odnosu na druge sektore. Danas, osam meseci nakon formiranja, vide se određeni pomaci, ali utisak je da konkretni rezultati izostaju i da postoji veliki prostor za napredak.
Drugi veliki događaj koji se odigrao u ovom periodu je usvajanje Strategije za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.1 Indikativno je da se u Strategiji uopšte ne pominje poglavlje 27, dok se životna sredina tek stidljivo pojavljuje na nekoliko mesta. Zbog toga smatramo da je dužnost organizacija civilnog društva da ulože dodatan napor kako bi se ova tema našla na listi prioriteta što svojom važnošću i zaslužuje.

Treba napomenuti da je i u ovom periodu napredak bio usporen zbog prekida rada Narodne skupštine tokom trajanja izborne kampanje za predsedničke izbore i rekonstrukcije Vlade koja je usledila posle izbora novog predsednika Republike. Zbog zimske pauze u Narodnoj skupštini nije bilo značajnije zakonodavne aktivnosti u odnosu na period kojim smo se bavili u prethodnom izveštaju, a kako su u martu 2018. godine predstavnici vlasti najavljivali mogućnost nove rekonstrukcije Vlade, velike su šanse da nas očekuje još jedan period neizvesnosti.

Tačan datum otvaranja pregovaračkog poglavlja 27 i dalje nije poznat, a proces pripreme pregovaračke pozicije Republike Srbije dešava se uz ograničeno učešće zainteresovanih strana (organizacija civilnog društva, akademske i stručne javnosti). Pregovaračka pozicija bi, prema najavama ministra zaštite životne sredine, trebalo da bude napisana do kraja juna 2018. godine, a ministar je nagovestio da je tada moguće i konačno otvaranje poglavlja 27. Usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU obuhvaćenim ovim poglavljem omogućiće dostizanje značajno višeg nivoa zaštite životne sredine i borbe protiv posledica novih klimatskih uslova i zahteva punu posvećenost Vlade.

Izveštaj Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku bavi se ključnim događajima u oblastima životne sredine i klimatskih promena (poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju EU) u Republici Srbiji u periodu od novembra 2017. do februara 2018. godine. Izveštaj ocenjuje ove događaje i daje preporuke za jačanje procesa prenošenja i sprovođenja zakonodavstva EU obuhvaćenog ovim poglavljem.

Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi monitoringa i doprinosa pregovorima u poglavlju 27. Izveštaj je zajedno pripremilo jedanaest članica Koalicije 27: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, GM Optimist, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Izveštaj obuhvata deset tematskih oblasti: horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, kvalitet vode, zaštitu prirode, industrijsko zagađenje i upravljanje rizicima, upravljanje hemikalijama, buku i klimatske promene. S obzirom na to da šumarstvo ima veliki uticaj na brojne oblasti u životnoj sredini (zaštita prirode, klimatske promene i dr.), odlučili smo da u ovom izveštaju damo pregled i te oblasti. Izveštaj se ne bavi pitanjima civilne zaštite. U svakoj tematskoj oblasti razmatraju se razvoj događaja u politici i zakonodavstvu, sprovođenje propisa, finansiranje i daju se preporuke za unapređenje procesa. Posebno smo izdvojili i obradili opšte trendove u oblasti finansiranja u oblastima životne sredine i klimatskih promena.

Izveštaj sadrži i dva priloga: (1) uporednu tabelu preporuka iz prethodnog izveštaja Koalicije 27 i ovogodišnjeg izveštaja i (2) objašnjenje metodologije i spisak autora (organizacija) za svaku oblast.
Želimo da se zahvalimo RES fondaciji na doprinosu u izradi priloga o kvalitetu vazduha, kao i Srpskoj asocijaciji reciklera ambalaznog otpada, Društvu mladih istraživača Bora, Udruženju UNEKOOP i Udruženju industrije otpada Srbije „Hrabri čistač“ na doprinosu izradi priloga o upravljanju otpadom.

1 Zvanični naziv strategije je Verodostojna perspektiva proširenja i pojačano angažovanje EU na Zapadnom Balkanu.

Preuzmite: Izvestaj - Srpski - Engleski

Izveštaj se objavljuje uz podršku programa CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC).

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime