header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
24.05.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Zajednička sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji posvećena otvaranju klastera 4
14.12.2021.

Zajednička sednica NKEU posvećena otvaranju klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, kao i spornim pitanjima u vezi sprovođenja projekata od javnog interesa, biće održana u četvrtak 16. decembra sa početkom u 11 časova u hotelu Galerija (Matije Korvina 17) u Subotici.

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite putem mejla ivana.lazarevic@eukonvent.org najkasnije do četvrtka do 12 časova. Takođe, zbog ograničenog broja mesta molimo Vas da pri potvrdi naglasite želite li da prisustvujete sednici uživo ili onlajn. Za više informacija o organizovanom prevozu i refundaciji troškova, obratite se Ivani Lazarević.

Međuvladina konferencija EU i Srbije, na kojoj će Klaster broj četiri biti zvanično otvoren održaće se u Briselu, 14. decembra. Klaster 4 obuhvata sledeća poglavlja: Transportna politika (Poglavlje 14), Energetika (Poglavlje 15), Trans-evropske mreže (Poglavlje 21) i Životna sredina i klimatske promene (Poglavlje 27).

Srbija je podržala Zelenu agendu za zapadni Balkan u novembru 2020. godine, koja je povezana sa Programom ekonomskih reformi Srbije i Ekonomskim i investicionim planom Evropske Komisije.

U okviru sednice pokušaćemo istaći značaj izrade integrisanog plana za klimu i energetiku, nove strategije razvoja energetike do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine, kao i akcionog plana za pravednu energetsku tranziciju, kojima se treba trasirati put Srbije ka ugljeničnoj neutralnosti.

U oblasti zaštite životne sredine, javnosti su nedavno predstavljeni strateški dokumenti – Program zaštite vazduha sa akcionim planom za period do 2030. godine i Program upravljanja otpadom.

U oblasti horizontalnih pitanja i pitanjima vladavine prava, u Srbiji je trenutno gorući problem u klasteru 4 određivanje strateških planskih prioriteta bez ikakvih konsultacija sa stručnom i širom javnošću, gde se su masovni protesti pokazali da za ekološke i socijalne uticaje projekata eskploatacije mineralnih sirovina i za zakon o eksproprijaciji trebamo mnogo bolja rešenja.

Pozivno pismo preuzmote OVDE

Agendu događaja preuzmite OVDE

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime