header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
16.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
OKRUGLI STO - Biciklističke staze u Subotici
20.07.2023.

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) u utorak 18. jula organizovao je okrugli sto posvećen problematici biciklizma u Subotici koji se održao na Majkinom Salašu na Paliću uz podršku grada Subotice. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici građanskog društva, predstavnici grada Subotice i predstavnici brojnih subotičkih medija.

Na okruglom stolu je predstavljena analiza Biciklističke staze u subotici – Rasprostiranje, stanje, potrebe, podrška“ autora Pere Markovića u kojoj su navedeni osnovni elementi biciklističke infrastrukture i pitanja u vezi nje.

U Subotici postoji oko 22,5 kilometra ulica duž kojih su izgrađene biciklističke staze i još oko 15 kilometara biciklističko-pešačkih staza. Ipak, one nisu povezane u mrežu, već su skup radijalnih pravaca kretanja što je jedan od najvećih problema – biciklisti su prinuđeni da voze kolovozom namenjenim za motorna vozila, zbog čega se osećaju nebezbedno navedeno je u analizi.

Takođe, predstavljeni su i rezultati anketa sa građanima našeg grada sa akcije na subotičkom Korzu, stavove meštana i biciklista sa društvenih mreža i analiza koju je pripremo CEKOR.

Deo predstavnika lokalne samouprave je takođe bio i učestvovao u raspravi o pitanjima poboljšavanja biciklističke infrastrukture, održavanja biciklističkih staza, izgradnje novih i izdvajanja širokih pešačkih zona u kombinovane pešačko-biciklističko-rolerske staze.

Posebno važno pitanje je problematika biciklističkog saobraćaja tokom i nakon gradnje železničke pruge Beograd-Budimpešta, na šta CEKOR upozovava već tri godine.

Neki od zaključaka sa okruglog stola:

-        Evidentno je da je zainteresovanost Subotiĉana za poboljšanje biciklizma u Subotici ogromna

-        Hitno montirati lift pored pasarele iznad buduće pruge Subotica - Beograd, ili omogućiti biciklistima prelaz preko pasarele na neki drugi način a da ih ne nose u rukama

-        Renovirati postojeće biciklistiĉke staze

-        Izgraditi nove staze gde god je to moguće, posebno u tzv. povezujućim ulicama

-        U delovima grada, na putevima za motorna vozila gde nema staza za bicikle, a često se voze bicikli, uvesti zone sa ograničenjem brzine za motorna vozila od 30km na sat.

-        Regulisati na adekvatan način saobraćaj električnih bicikala, mopeda i trotineta koji često predstavljaju smetnju svim akterima u saobraćaju

-        Obližnja prigradska naselja povezati biciklističkim stazama međusobno i sa gradom

-        Gradsko zelenilo saditi u većem obimu nego do sada, radi poboljšanja kvaliteta vazduha, rashladjivanja, veće energetske efikasnosti, što će znatno da smanji zagadjenje i poveća korišćenje bicikala

-        Uvesti parkinge za bicikle.sa kamerama

U prilogu ovom izveštaju nalazi se analiza Biciklističke staze u Subotici – Rasprostiranje, stanje, potrebe, podrška“.

„Biciklističke staze u Subotici – Rasprostiranje, stanje, potrebe, podrška“ – preuzmite OVDE

 

 

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime