header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
16.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Rezultati konkursa za seminarske radove „Vera i nauka u borbi za zaštitu životne sredine“
20.03.2024.

Obaveštavamo vas o rezultatima konkursa za seminarske radove „Vera i nauka u borbi za zaštitu životne sredine“ i pod-oblastima: Klimatske promene, Energetska tranzicija, Energetsko siromaštvo, Značaj zaštite voda i objavljujemo sve radove koji su nagrađeni. Hvala svim učesnicima na učešću!  Odlukom žirija u sastavu: Nataša Đereg, Zvezdan Kalmar, Pera Marković Prva nagrada nije dodeljena.

Druga nagrada

Elman Hasanspahić, student na Filozofskom fakultetu u Sarajevu: Vjera i nauka u borbi za zaštitu životne sredine

Rad koji osnovnim pojmovima povezuje sve aspekte teme konkursa. U radu su obrađeni novi pojmovi iz društvenih nauka povezani sa ekologijom (npr. tradicionalno ekološko znanje, TEK – Traditional Ecological Knowledge; spiritualna ekologija), pomenuti određeni oblici narodnog iskustva zasnovani na tradicionalnom poštovanju prirode, i naveden primer crkveno-relgijske saglasnosti sa potrebom povećanja ekološke svesti (enciklika „Laudato Si“ pape Franje).

Ovaj rad je popularno-naučnog karaktera i po svom domašaju informativan. Obzirom da je relativno kratak, rad sadrži iznenađujuće veliku listu literature (devet autora i dela, od kojih je osam na engleskom, a jedan iz Hrvatske), što ukazuje na značajnu pažnju posvećenu temi i njeno dobro razumevanje.

Preporuka za autora: Posvetiti veću pažnju domaćim autorima i literaturi, naročito u slučaju navođenja domaćih tradicija i običaja; u pogledu religije dublje proučiti stavove tradicionalnih verskih zajednica, pošto imaju najveći uticaj na stanovništvo i najbolje čuvaju narodna iskustva i tradiciju.

 

Treća nagrada

Sanela Veljković, student doktorskih studija Fakulteta bezbednosti: Pravo na zdravu životnu sredinu u Republici Srbiji – pitanje klimatskih promena

Standardan postdiplomski seminarski rad, bez ličnog odnosa prema temi konkursa. Rad obrađuje međunarodno-pravno i unutrašnje stanje osnovnih pravnih normi kojima je uređeno pitanje životne sredine. Naučni stav se navodi samo uopšteno i samo kao osnov i obrazloženje za donošenje pravnih normi. Rad je mogao da pomene religijski diskurs, i mogućnosti delovanja verskih organizacija, kao i kompleks odnosa vere i nauke u odnosu na životnu sredinu.

Autor je u pripremi rada koristio publikaciju CEKOR-a „Srbija i klimatske promene“ iz 2014.

Utešne nagrade

1.     Draško Maričić, učenik I razreda Gimnazije „Patrijarh Pavle“, Beograd, mentor – prof. Ljiljana Petrović: Dnevnik jedne reke,https://youtu.be/tI_mVLEAItI

2.     Ognjen Krstić i Petar Makrović, IV4: Studija slučaja – Zajedno za čistiju zajednicu: Priča o Ani, Stefanu i Milici

Ova aktivnost  je deo projekta “Inter-faith dialogue in Western Balkans on climate change 2023”  u vidu takmičenja najboljih radova studenata društvenih nauka i bogoslovskih fakulteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime